Nieuws

Op deze pagina kunt u het laatste nieuws volgen

Expositie.

lees meer

Tijdelijke wooncontainers voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Tussen de Groningse stadswijken Gravenburg en De Held, komen tijdelijke wooncontainers voor vluchtelingen uit Oekraïne. Er wordt woonruimte gecreëerd voor tweehonderd mensen. Dit staat in een brief die de gemeente naar omwonenden heeft verstuurd.

lees meer

Historie over de oude loop van het Aduarderdiep.

lees meer

Westerkrant "Abel en de dobberfabriek" (20221221)

lees meer

Westerkrant "Abel en de dobberfabriek"(20221207)

lees meer

Centrum van Hoogkerk opnieuw gebouwd

lees meer

Centrum van Hoogkerk, wordt opnieuw gebouwd??

In de vitrines van de Historische Vereniging Hoogkerk is te lezen “Helaas is er tijdelijk even niets te zien in onze vitrines”. Er is een expositie in voorbereiding, met als thema “Centrum van Hoogkerk” in miniatuur, schaal 1:87, gezien in het eerste kwart van de twintigste eeuw.

lees meer

Oproep Synpro-Zeepfabriek Hoogkerk

Van de heer Joop Kuipers uit Groningen ontvingen wij een oproep.

lees meer

Oproep van Wim Ensing over Anne Rode

ANNE RODE - PIET & TINIE BEUKER - JAN ANDRIES BLOK

lees meer

Barkmeier, personeel scheepswerf “Koningspoort".

Kent U de afgebeelde personen van de scheepswerf "Koningspoort", ca. 1960??

lees meer

Gebiedsontwikkeling Matsloot-Westpoort

Er zijn plannen om het gebied Matstloot-Westpoort, aan de westkant van de stad Groningen, bij de grens met Drenthe, komende jaren opnieuw in te richten. Door de groeiende vraag neemt de druk op de ruimte in dit gebied steeds meer toe. Hiervoor is een gezamenlijke aanpak nodig, die over provinciale en gemeentelijke grenzen heen gaat. Dat gebeurt in het project Regionaal Raamwerk Matsloot-Westpoort.

lees meer

Verder kerken zonder Elim?

lees meer

Geen woningbouw op terrein vd Halm

lees meer

Gedemonteerde barak in Hoogkerk welke in 2024 weer wordt opgebouwd/gemonteerd in Delfzijl?

Bron: Dagblad van het Noorden

lees meer

De Halm

Hoe de laatste strohalm Hoogkerk bijna door de vingers glipt!

lees meer

Demontage oude barak kerkstraat

lees meer

De Gouwzee

Wervingsactie voor het historisch schip de Gouwzee wordt door de Historische Vereniging omarmd.

zie tevens filmpjes op Youtube:
afl.1: https://www.youtube.com/watch?v=1fa7llC3GSs en
afl. 2: https://www.youtube.com/watch?v=fszheWZ1o70&t=80s

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zoals inmiddels bekend is, is er dit jaar aan de UT delfiaweg een steiger aangelegd voor historische schepen. Dit geheel heet dan de Historische Haven de Halm. De opening van deze historische haven zal in april volgend jaar zijn.

De eerste aanzet hierto was een particulier initiatief dat door Hoogkerk en de stad is omarmd. Voor het behartigen van de belangen van de haven is een stichting opgericht. De stichting heeft onder andere ten doel het nautisch-, industrieel- en scheepsbouwverleden van Hoogkerk onder de aandacht te brengen. En dat zou heel goed kunnen in de vorm van een Museumschip, afgemeerd in de Historische Haven De Halm. Deels ingericht als museum en deels als kleinschalig bezoekerscentrum, waarbij het verleden tot de verbeelding spreekt.

Een half jaar geleden diende zich een unieke, niet te missen kans aan. De zeewaardige tjalk De Gouwzee kwam te koop. Dit iconische schip heeft jarenlang in de Noorderhaven in de stad Groningen gelegen. Het verkeert in vrijwel originele staat. De eigenaar was zeer verguld met het idee dat de Gouwzee als museumschip zou worden ingericht en afgemeerd in Hoogkerk. En zo kon de stichting het schip voor een symbolisch bedrag verwerven. De Gouwzee bleek na een verzekeringstechnische keuring in opmerkelijk goede staat. Met die kennis zijn de eerste noodzakelijke werkzaamheden uitgevoerd. De Gouwzee kan in zijn huidige staat weer jaren mee.
De Stichting wil het schip nu graag in originele staat herstellen en inrichten als museumschip. Zo wordt het een toeristische attractie in de routenetwerken van de provincie Groningen. En het wordt een project vóór en dóór Hoogkerk.

De verdere restauratie wil de stichting zoveel mogelijk met behulp van vrijwilligers en leerlingen van MBO en HBO uitvoeren, onder professionele begeleiding.

De stichting zoekt nu de middelen om het project te realiseren. Daarvoor doet zij een beroep op subsidies en sponsoring door het lokale bedrijfsleven.

Om dit allemaal voor te bereiden is er een commissie samengesteld bestaande uit vertegenwoordigers van de Stichting Historische Haven Hoogkerk, VWH en Gemeente Groningen.lees meer

Lege flessen actie

Tijdens de gezamenlijke actie van Albert Heijn Hoogkerk en de Historische Vereniging Hoogkerk met de uitgave van een “Historisch verzamelalbum”, hebben klanten van AH massaal hun emballage bonnetje ingeleverd ten gunste van de Historische Vereniging Hoogkerk. Het emballagegeld heeft onze vereniging €547,49 opgeleverd.

AH en de gulle schenkers, hartelijk dank.

lees meer

Historisch verzamelalbum

"De Historische Vereniging Hoogkerk heeft samen met Albert Heijn Hoogkerk een prachtig historisch verzamelalbum samengesteld, zie de toegevoegde flyer."
Voor artikel van het overhandigen van het eerste boek aan de burgemeester van Groningen klik hier --> link

lees meer